Κλινική Νευροψυχολογία

phreneologyheadΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΜΕΤΡΙΑΣ

ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΝΗΜΗΣ & ΝΕΥΡΟΝΟΗΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ

Η Κλινική Νευροψυχολογία αποτελεί έναν τομέα υψηλής εξειδίκευσης της κλινικής ψυχολογίας, σκοπός του οποίου αποτελεί η κατανόηση των συσχετίσεων μεταξύ εγκεφάλου και συμπεριφοράς, και ιδιαιτέρως η εφαρμογή αυτών των συσχετίσεων στη διάγνωση εγκεφαλικής δυσλειτουργίας, στην εκτίμηση της γνωστικής και συμπεριφορικής λειτουργικότητας, καθώς και στο σχεδιασμό αποτελεσματικής θεραπείας (ορισμός κατά APA).  Η κλινική νευροψυχομετρική εκτίμηση, εξετάζει το σύνολο των νευρονοητικών λειτουργιών στοχεύοντας στη διαπίστωση ή όχι νοητικής έκπτωσης μέσω της εξέτασης των γνωστικών μηχανισμών. Καθώς ο πυρήνας της συμπτωματολογίας των ανοικών συνδρομών/ νευρονητικών διαταραχών αποτελεί η νευρονοητική έκπτωση, η νευροψυχομετρική εκτίμηση αποτελεί απαραίτητο και μοναδικό εργαλείο για τη διάγνωση  των εν λόγω διαταραχών. Η ταυτόχρονη κλινική ψυχολογική και ψυχομετρική εξέταση των συναισθηματικών/ψυχολογικών λειτουργιών καθώς και η διαφορική διάγνωση μεταξύ διαταραχών οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου είναι απαραίτητη αφού γνωστικές και συναισθηματικές μεταβλητές μπορεί να έχουν κοινές κλινικές εκδηλώσεις και παρόμοιο νευροβιολογικό υπόβαθρο. Η κλινική νευροψυχολογική αξιολόγηση αποτελεί την εγκυρότερη μέθοδο για να διαπιστωθεί ο τρόπος που λειτουργεί ο εγκέφαλος μία δεδομένη στιγμή καθώς και για τον εντοπισμό αλλαγών ή ελλειμμάτων στη νευρονοητική λειτουργικότητα, ενίοτε πρίν την εμφάνιση αλλοιώσεων στον απεικονιστικό έλεγχο του εγκεφάλου ή ακόμα και πρίν από την αναγνώριση των εν λόγω συμπτωμάτων από τον ίδιο τον ασθενή.

Απαραίτητη προυπόθεση αποτελεί η πραγματοποίηση της εξέτασης από ειδικευμένο Ψυχολόγο στην Κλινική Νευροψυχολογία (Κλινικό Νευροψυχολόγο) και κάτοχο αδείας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. Ο κλινικός νευροψυχολόγος απαιτείται να έχει βαθιά γνώση και επαγγελματική εξοικείωση με την κλινική ψυχολογία, την κλινική ψυχοπαθολογία, τη νευροανατομία, τη νευροπαθολογία και τη στατιστική. Ο τελευταίος χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα νευροψυχομετρικά και ψυχολογικά εργαλεία (τεστ) και την κλινική/διαγνωστική συνέντευξη συντάσσει μία επιστημονική έκθεση στην οποία ελέγχονται οι κυριότερες νευρονοητικές λειτουργίες και η συμπεριφορική  κατάσταση του ασθενούς.

Τομείς νευρονοητικής λειτουργικότητας οι οποίοι εξετάζονται:
  • Λειτουργίες της μνήμης: στάδια μνημονικής επεξεργασίας, λεκτική ακουστική μνήμη, οπτική μνήμη.
  • Ενεργός μνήμη.
  • Διεργασίες προσοχής/ συγκέντρωσης.
  • Οπτικοχωρικές και κατασκευαστικές δεξιότητες
  • Λεκτική επεξεργασία.
  • Διεργασίες οι οποίες διαμεσολαβούνται από τις ανώτερες εκτελεστικές λειτουργίες.

Ταυτόχρονα μέσω εξειδικευμένων ψυχομετρικών εργαλείων και της κλινικής συνέντευξης διενεργείται εκτίμηση της διάθεσης και του άγχους, ενώ επί ενδείξεων μπορεί να πραγματοποιηθεί διερεύνηση διαταραχών προσωπικότητας ή άλλων  ψυχολογικών διαταραχών οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τη νευρονοητική λειτουργικότητα.

Η διερεύνηση του συνολικού επιπέδου νευρονοητικής λειτουργικότητας επί αιτιάσεων μνημονικής επεξεργασίας, αποτελεί ίσως τη συχνότερη αιτία διενέργειας μίας νευροψυχομετρικής εκτίμησης.

Απευθύνεται:
  • Σε άτομα τα οποία επιθυμούν να εξετάσουν τη λειτουργία της μνήμης ή και άλλων γνωστικών μηχανισμών,  επί σχετικών αιτιάσεων.
  • Σε άτομα τα οποία πραγματοποιούν την εξέταση προληπτικά. Η εν λόγω εξέταση μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο, καθώς αποτελεί μέτρηση προνοσηρού επιπέδου νευρονοητικής λειτουργικότητας και μπορεί να συγκριθεί με μελλοντικές νευροψυχομετρικές εκτιμήσεις.
  • Σε άτομα που επιθυμούν τον εντοπισμό δυνατών και αδύναμων σημείων στις νοητικές τους λειτουργίες ή τον υπολογισμό του νοητικού τους πηλίκου.
  • Σε νευρολογικούς, ψυχιατρικούς και άλλους ασθενείς, με σκοπό τη διερεύνηση της επίδρασης της ασθένειας στη λειτουργία του εγκεφάλου και την επίπτωση στην συμπεριφορά (νοητικές λειτουργίες και συναίσθημα).
  • Σε ασθενείς με ήδη διαγνωσμένη νευρονοητική έκπτωση με σκοπό την ποσοτικοποίηση των ελλειμμάτων και την πρόγνωση της πορείας της νόσου.
  • Στα πλαίσια ολοκληρωμένης διεπιστημονικής συνεργασίας με σκοπό το σχεδιασμό των εξατομικευμένων θεραπευτικών παρεμβάσεων σε σχετικούς ασθενείς καθώς και την παρακολούθησή τους.
  • Σε άτομα τα οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ψυχομετρική αξιολόγηση της προσωπικότητας, της διάθεσης και του άγχους.
  • Σε άτομα το οποία βρίσκονται ήδη σε ψυχοθεραπεία ή επιθυμούν να ξεκινήσουν, με σκοπό τη διευκόλυνση των ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων.

Έγκαιρη διάγνωση σχετίζεται με καλύτερη πρόγνωση.

 

 

Αδρός εντοπισμός γνωστικών λειτουργιών στον εγκέφαλο

p a d

Copyright © 2014 | http://www.pine.gr